Edwin van der Sar: "Ik vind het fijn om te helpen"

15 juni 2017 - Dat gezondheid niet vanzelfsprekend is in het leven, zelfs niet als je jong bent en gezond leeft, maakte Edwin van der Sar (46), directeur van Ajax en Vriend van de VriendenLoterij, van dichtbij mee. Op 23 december 2009 kreeg zijn vrouw Annemarie vanuit het niets een hersenbloeding.

"Ineens kwamen we terecht in een wereld van ziekenhuizen en revalidatie", kijkt Edwin terug. "Eenmaal thuis merkten we hoe weinig er aan beweging wordt aangeboden aan mensen met hersenletsel. Als topsporter werd ik na een blessure altijd snel weer opgelapt."

Edwin vervolgt: "Bij Annemarie bleef beweging beperkt tot één à twee uurtjes per week. Volstrekt onvoldoende."Gelukkig hadden we het netwerk en mogelijkheden om een eigen team aan specialisten in te schakelen. Zodat er een revalidatie-op-maat voor Annemarie kon worden gerealiseerd."

Edwin van der Sar Foundation

In 2011 stopte Edwin van der Sar als profvoetballer en kreeg hij een afscheidswedstrijd in de Arena cadeau. Hieraan mocht hij een doel verbinden. Hij hoefde niet lang na te denken: hij wilde een hersteltraject aanbieden aan mensen met hersenletsel die in dezelfde situatie verkeerden als Annemarie, maar zelf niet de middelen hadden dit te bekostigen. Dat werd de Edwin van der Sar Foundation, een goed doel dat gesteund wordt door u als deelnemer.

"Met onze Foundation realiseren we herstel door middel van beweging. Bijvoorbeeld door ons Zwemproject waar we in zwembaden op bepaalde tijden zwemwater en leraren reserveren. Of een fitnessproject als Meet me @ the Gym, in aangepaste vorm en onder deskundige begeleiding. Inmiddels kunnen onze deelnemers al op 140 locaties in Nederland terecht, met dank aan o.a. een partner als de VriendenLoterij."

Dit jaar bestaat de Edwin van der Sar Foundation alweer vijf jaar. Annemarie is gemiddeld drie dagen in touw voor de Foundation, zelf zet Edwin zich in waar mogelijk.

"Mijn hoofdtaak blijft Ajax. Maar mijn vrije tijd probeer ik zo goed mogelijk te verdelen tussen mijn vrienden, familie en de Foundation. Ik vind het fijn om input te geven, te helpen bij zwemprojecten of jongeren via ons participatie-traject 'de Class' weer aan een eigen baan te helpen. Daar krijg ik zelf ook weer energie van."

Edwin vindt het niet meer dan normaal dat hij zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij. Zowel als directeur van zijn eigen Foundation of de Ajax Foundation of in het verleden als actieve voetballer door het bezoeken van een ziekenhuis met de club.

Alle kleine beetjes helpen

Edwin: "Ik voel me bevoorrecht door mijn positie en maak graag gebruik van mijn netwerk, naam, daad- en/of spierkracht om de minder gelukkigen in de samenleving te helpen. Ik zie ook steeds meer collega’s uit de voetbalwereld het voorbeeld van pioniers Johan Cruijff en Richard Krajicek volgen en eigen foundations en stichtingen oprichten."

"Maar eigenlijk zou iedereen iets kunnen doen. Of het nu is door € 5,- te stoppen in een collectebus of eens koffie te drinken met iemand die eenzaam is. Alle kleine beetjes helpen."

Lees meer over de Edwin van der Sar Foundation