Duurzaam renoveren is de toekomst

‘Wij laten zien dat het echt kan’

Amsterdam, 19 oktober 2016 - De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij, BankGiro Loterij) verhuizen medio 2018 naar een bestaand, maar al lang leegstaand kantoorpand in Amsterdam Zuid. “Wij kiezen bewust voor vernieuwbouw in plaats van nieuwbouw”, vertelt managing director Marieke van Schaik. “Duurzaam renoveren is de toekomst. Daar geloven we echt in. Met dit duurzame project geven we het goede voorbeeld. Wij laten zien dat het echt kan.”

De beslissing is genomen na uitgebreid onderzoek. “We hebben onderzocht of volledig slopen en een nieuw pand neerzetten goedkoper zou zijn. Dat is niet zo. Een nieuw gebouw is wel veel makkelijker. Ook om de BREEAM-NL Outstanding score te halen, want met nieuwbouw begin je vanaf nul.

In dit bestaande pand zitten we vast aan de huidige structuur. Dat geeft ons minder vrijheid en het maakt het ingewikkelder. Maar we zien dat juist als een mooie uitdaging. Het wakkert een bepaalde creativiteit aan om daar met elkaar iets van te maken. Het huidige kantoorpand staat er straks gewoon nog, maar dan totaal onherkenbaar en helemaal duurzaam verbouwd. Dat is heel bijzonder.”

Meer flexibiliteit

Bij de Goede Doelen Loterijen staat een goede samenwerking hoog op de agenda. “Mensen moeten snel met elkaar kunnen overleggen. In de verschillende panden waarin we nu zijn gehuisvest, is daar eigenlijk geen ruimte voor. We zoeken dus meer flexibiliteit in een nieuw gebouw, en dat is zeker gelukt. Ik zal deze plek met pijn in mijn hart verlaten, want ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt. Maar ik weet zeker dat we met onze mensen dezelfde sfeer kunnen creëren op onze nieuwe plek in Amsterdam Zuid.”

“We willen dit pand delen met anderen”

De Goede Doelen Loterijen kiezen bewust voor dit leegstaand kantoorpand op deze locatie. “Het stond al jaren bekend als het ‘weespand’ van de buurt. Na de renovatie is het een toevoeging voor de stad. Het wordt straks toegankelijk voor het publiek; dus ook omwonenden en goede doelen kunnen er gebruik van maken. We krijgen onder meer een tv-studio, een café-restaurant en een auditorium. We willen dit pand echt delen met anderen.”

Dat het gebouw zich in de stad bevindt, vlak bij de mensen en het Beatrixpark is heel belangrijk voor de Goede Doelen Loterijen. “Onze huidige kantoorpanden bevinden zich aan de Van Eeghenstraat in Amsterdam; ook tussen de inwoners van de stad en het groen. Het is hier geweldig met het uitzicht op de bomen en vlak bij het Vondelpark. Dat groene aspect vind je ook terug op onze nieuwe locatie. Het is wel een groot voordeel dat het nieuwe pand in Amsterdam Zuid veel beter bereikbaar is met het openbaar vervoer."

Milieuwinst

Met dit project geven de Goede Doelen Loterijen invulling aan hun missie. “Het recyclen van een bestaand gebouw heeft voor ons vooral de doorslag gegeven vanwege de enorme milieuwinst. We financieren zoveel projecten op het gebied van mens en natuur… Daar zijn wij voor en dat willen we ook laten zien in onze bedrijfsvoering.” De maatschappelijke kant van de loterij is het belangrijkst, benadrukt Marieke. “Met dit project tonen we aan hoe je klimaatvriendelijk kunt bouwen. Dat willen we graag uitdragen, want duurzaam (ver)bouwen is ontzettend belangrijk. We hopen dan ook van harte dat anderen ons voorbeeld zullen volgen.”

Lees meer over de duurzame verbouwing van de Goede Doelen Loterijen