Dirk Kuyt Foundation

Dirk Kuijt verbindt alle sporters met elkaar

31 mei 2017 - Echte helden in de sport zijn voor Dirk Kuijt (36) niet per se degenen die de meeste medailles om hebben hangen of de grootste bekers winnen. Zijn voorbeelden komen niet uit Madrid of München, maar vindt hij onder sporters met een beperking.

Kuijt: "Ik heb diep respect voor paralympische sporters, maar ook recreatieve sporters. Als je ondanks behoorlijk fysieke problemen, zo goed kunt presteren en niet opgeeft, ben je een echte topper. In gesprekken zeg ik ook altijd: jullie bewijzen dat je áltijd meer kunt dan je denkt en door moet gaan. Iets waar ik zelf ook voor sta."

Dirk Kuijt voelt zich bevoorrecht als hij denkt aan alles wat hij zelf bereikt heeft dankzij zijn talent. "Ik heb heel veel in mijn leven te danken aan het voetbal. Niet alleen een succesvolle carrière, maar ook vrienden en fantastisch mooie herinneringen."

Dankbaarheid

Vanuit die dankbaarheid wilde hij tien jaar geleden graag iets teruggeven aan de maatschappij. "Samen met een aantal ondernemers in Katwijk, waar ik getogen ben, heb ik een eigen foundation opgestart. Als voetballer kun je makkelijk mensen met elkaar verbinden en daar wilde ik gebruik van maken."

Zijn Dirk Kuyt Foundation organiseert en ondersteunt sportevenementen voor mensen met een beperking, zowel fysiek als verstandelijk. Op 3 juni a.s. wordt de Kampioenendag georganiseerd. Een sportevenement dat dankzij een extra schenking van de VriendenLoterij gerealiseerd kan worden.

Kuijt: "Op deze dag laten we zien dat er nog zoveel meer sporten mogelijk zijn dan alleen rolstoelbasketbal of –tennis. Het wordt een mega event met 800 sporters en een veelvoud aan bezoekers, zowel familie en begeleiders als andere belangstellenden. Het bijzondere is dat het wordt gehouden op het veld van Quick Boys in Katwijk, het sportpark waar ik zelf van mijn vijfde tot mijn 17e heb gevoetbald."

Naast een onvergetelijke sportdag neerzetten, heeft Dirk Kuijt nog een ander doel. Hij wil samen met negen sportbonden de organisatoren van sportevenementen aansporen het aanbod van sporten voor mensen met een beperking te vergroten.

Inmiddels bestaat zijn Dirk Kuyt Foundation alweer meer dan tien jaar. "Mijn doel een fundament neer te zetten voor na mijn actieve carrière, is meer dan geslaagd. Ik ben er ongelofelijk trots op dat de Foundation mijn naam draagt, maar ik ben nog trotser op al die mensen die mij steunen."

"Samen met bedrijven, maar ook met de VriendenLoterij die ons al jaren lang enorm ondersteunt. Zonder hen zijn al die dingen die wij doen niet mogelijk. Succes bereik je door het met elkaar te doen en mensen verbinden is onze kracht. Daar gaan we ook de komende tien jaar weer helemaal voor."

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap van de VriendenLoterij en de Eredivisie
Lees meer over de Dirk Kuyt Foundation