Bas van de Goor Foundation

(Foto: Ronald Hoogendoorn)

Helden met diabetes volbrengen zware tocht IJsland

Amsterdam, 24 juli 2014 - Twaalf landgenoten met diabetes zijn vorige week teruggekeerd van een uitdagend en indrukwekend avontuur in IJsland. Zes mannen en vrouwen hebben er de Lauvagevur Trekking volbracht onder begeleiding van een medisch team. De Iceland Diabetes Challenge is een initiatief van Bas van de Goor Foundation, die het doel heeft om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en beweging.

Voormalig Olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor, die zelf ten jaar geleden de diagnose diabetes kreeg, klom zelf ook mee: “We hebben hier de uitdaging gekregen die we wilden, met alle ingrediënten: zon, fantastische landschappen, rivieroversteken, storm, trekkingen over lavavelden en door sneeuw, beklimmingen, afdalingen.”

Diabetes-zelfmanagement
Het thema van de Challenge was (diabetes-)zelfmanagement. ”Dat begint bij een uitdagend sportief leven. De deelnemers hebben een half jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden. Tijdens dat traject en in IJsland heef iedereen een prachtige persoonlijke groei doorgemaakt. Uiteraard op het sportieve vlak, maar vooral ook met hun diabetes. Door sporten en bewegen zijn deelnemers veel kilo’s kwijtgeraakt en blijkt minder insuline en minder medicatie nodig. Ruim een miljoen mensen in ons land heeft diabetes en dat aantal blijf snel groeien. Om het terug te dringen is gedragsverandering nodig”, vervolgt hij.

De VriendenLoterij steunt de Bas van de Goor Foundation sinds 2010. In deze periode heeft de organisatie meer dan € 800.000,- euro van de VriendenLoterij ontvangen om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen.