"Deze avond is mijn Kerst"

25 december 2017 - Kerst vieren we samen met familie en vrienden. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor vele ouderen is dit niet het geval. Om hen een hart onder de riem te steken, schuiven duizenden ouderen op uitnodiging van het Nationaal Ouderenfonds in het hele land aan voor een speciaal kerstdiner.

Een zaal vol feestelijk gedekte tafels, kerstversiering, muziek en gezelligheid. Mede dankzij uw deelname beleven vanavond meer dan honderd ouderen in De Bilt een sfeervolle avond. Eén voor één stappen ze de zaal van het Van der Valk Hotel binnen.

Sommigen arriveren in groepjes, anderen alleen. Zoals de 89-jarige Jo. "Kan ik voor u een wijntje inschenken, mevrouw?", vraagt de ober voordat het voorgerecht wordt opgediend. "Nee hoor, geen alcohol. Ik moet straks nog rijden", zegt Jo resoluut.

Zorgen voor anderen

Vijf dagen per week zet Jo zich in als vrijwilliger bij een sociaal-maatschappelijke organisatie in De Bilt. Dan zorgt zij voor anderen. Koffie schenken, lunch verzorgen en helpen bij de brei-, klaverjas- en kookclub. Vaak zijn de mensen om wie Jo zich bekommert jonger dan zijzelf. De geboren Brabantse mag dan hoogbejaard zijn, ze is nog vol levenslust en staat midden in de wereld.

Heldere geest

"Dat dank ik aan mijn opvoeding", vertelt ze tijdens het hoofdgerecht, de jachtschotel. "Mijn moeder was heel sociaal en zelf heb ik altijd in de verpleging gewerkt. Zorg dat je altijd bezig blijft. Het houdt de geest helder en levert sociale contacten op. Dat is de beste raad die ik mensen kan geven."

Geen familie meer

Het is moeilijk voor te stellen dat deze warme, sociale vrouw zich regelmatig eenzaam en alleen voelt. Maar dat is toch echt het geval. In het weekend bijvoorbeeld, wanneer de deuren van haar vrijwilligerswerk gesloten zijn. En met Kerst. Dan is er niemand meer.

Jo's man overleed 34 jaar geleden en ook haar broers en zussen zijn er niet meer. Vroeger genoot ze volop van de december feestdagen, tegenwoordig kan het haar niet snel genoeg 2 januari zijn.

Sluimerende eenzaamheid

"Voor mij staat Kerst voor vrede”, vertelt Jo als de bosvruchtenbavarois met pistache-ijs op tafel komt. “Dat schrijf ik ook op de kerstkaarten die ik verstuur." Ondanks haar eigen sluimerende eenzaamheid blijft Jo aan anderen denken.

"Als ik 's morgens opsta, dan zeg ik 'goedemorgen'. En als ik 's avonds in mijn bed stap, zeg ik 'welterusten'. Die boodschap is bestemd voor alle mensen die eenzaam zijn. En ja, ik ben ervan overtuigd dat mijn woorden terechtkomen bij iemand die het nodig heeft."

'Geweldige avond gehad!'

Na de koffie en het zingen van kerstliederen is de avond ten einde. Terwijl het merendeel van de aanwezigen door busjes van het Rode Kruis of ander taxivervoer wordt opgehaald, loopt Jo op het parkeerterrein naar haar 21 jaar oude autootje. "Ik heb een geweldige avond gehad. Ik zag er vooraf een beetje tegenop, omdat ik misschien alleen zou zitten. Maar ik heb volop genoten. Deze avond is mijn Kerst."

Lees meer over het Ouderenfonds