Nationaal Ouderenfonds stranduitje

De zee maakt veel herinneringen los

19 juni 2018 - De zomer is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Of niet? Want wist u dat veel ouderen zich in de zomer juist extra eenzaam voelen? Mede dankzij uw steun trakteert het Nationaal Ouderenfonds daarom 3.000 ouderen op een stranduitje. Ouderen zoals mevrouw Kalf, Dijkstra en Noteboom die wel een verzetje kunnen gebruiken.

Mevrouw Kalf (91) was al zeker 20 jaar niet meer op het strand geweest. Ze keek er dan ook erg naar uit om met het Ouderenfonds op pad te gaan. “Het ging bijna mis door een gezondheidsprobleempje. Ik heb mijn huisarts gebeld voor de goede medicijnen. Want als je geestelijk nog goed bent, moeten ze wel naar je luisteren hè. Dit uitje liet ik me niet door de neus boren!”

Mevrouw Kalf liep samen met de begeleiders helemaal naar de branding. “Ik heb mijn schoenen aangehouden, maar ik heb wel in het schuim gestaan.” Daarna is het tijd voor een lekkere lunch. “Het was een hele wandeling, dus nu ben ik moe. Ik geniet lekker in het zonnetje. Het is fijn vandaag en gezellig met elkaar.”

Ook mevrouw Dijkstra (80) genoot met volle teugen. “Wat een prachtige dag! Ik verzamel schelpen en doe die thuis in een mandje. Dan kan ik nog eens terugdenken aan vandaag. Vorig jaar gingen we nog samen mee met een uitje van het Ouderenfonds. Maar sinds een paar maanden woont mijn man in een verzorgingshuis. Ja, je moet je erbij neerleggen. Ik ben niet meer vaak weg, dus ik moet er maar goed van profiteren nu op het strand.”

Mevrouw Noteboom (85) weet hoe het is om ineens alles alleen te doen. Na 63 jaar huwelijk en een lang ziekbed overleed haar man. “De laatste jaren kon mijn man niet veel meer. Dat was erg moeilijk. Ik zei altijd: ‘ik ben niet alleen, maar wel eenzaam’. Nu hij er niet meer is, ben ik echt alleen.”

Vroeger fietste mevrouw Noteboom graag naar Hoek van Holland of Rockanje. Maar na jaren aan huis gekluisterd te hebben gezeten, lijkt dat iets van een ver verleden. “Kind, ik ben al jaren niet meer op vakantie geweest!” Ze haalt haar hart op aan zee. “Ik vermaak me heel goed. Lekker op het strand, mooi weer en de gezelligheid van de andere dames. Het is gewoonweg fantastisch!”

Ouderen zoals mevrouw Noteboom, Dijkstra en Kalf zitten zonder hulp vaak noodgedwongen binnen in de zomer. Familie en hulpverleners zijn op vakantie. En zonder hulp is op pad gaan vaak niet makkelijk. Met een stranduitje van het Nationaal Ouderenfonds kunnen zij hun zorgen even vergeten. Dit jaar wil het Ouderenfonds minstens 3.000 ouderen helpen ontsnappen aan de eenzaamheid. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij worden veel stranduitjes mogelijk!

Lees meer over het Nationaal Ouderenfonds