De wens van Janny de Boer:
Witte zeiltjes op het water in de Sneekweek

7 oktober - Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Vaak zijn het kleine wensen, zoals simpelweg een kopje koffie drinken met iemand. Mede dankzij u als deelnemer zagen duizenden ouderen, waaronder de 91-jarige Janny, hun wens deze week op Nationale Ouderendag in vervulling gaan.

De 91-jarige Janny de Boer uit Sneek had maar één wens: de Regenboogklasse zien schitteren op de Sneekweek. “Vroeger ging ik altijd met mijn ouders naar de Sneekweek. Prachtig vond ik dat. Al die witte zeiltjes op het water. Maar de laatste keer dat ik er ben geweest, moet voor de oorlog zijn geweest.”

Janny de Boer (91) woont nog altijd in Sneek, zonder partner of kinderen. En omdat sommige wensen niet kunnen wachten tot 7 oktober, Nationale Ouderendag, ging haar wens al in augustus in vervulling.

“Eigenlijk heb ik niet zo veel wensen. Behalve een stukje nougat bij de koffie ofzo. Maar als ik dan toch nog iets mag meemaken, dan wil ik de Regenboogklasse zien schitteren tijdens de Sneekweek. Deze boot herinner ik me het beste. Je ziet ze ‘floep’ voorbij scheren door het water, en weg zijn ze weer.”

"Dit is zoveel mooier dan in mijn herinnering"

Nu zoveel jaar later, stapt mevrouw De Boer aan boord van de rubberboot, die haar naar het wedstrijdveld brengt. In een zwemvest gehesen, met de wind in de haren en met Hollandse wolken en een zonnetje aan de horizon, boft ze met het weer. In de verte doemen de gekleurde spinnakers van de Regenbogen al op. Als de jachten voor de wind zeilen, dan is de ballonfok op z’n grootst. “Dit is zoveel mooier dan in mijn herinnering.”

Janny de Boer maakt niet zoveel tochtjes meer. Met de bus gaat niet zo makkelijk meer en ook te voet kost een wandeling met haar rollator over het Sneeker starteiland haar zichtbaar moeite. “Ik heb mijn ups en downs, maar dat verrijkt je! Een gevoel van dankbaarheid overheerst als ik terugkijk op mijn leven, en op deze dag.”

Het Nationaal Ouderenfonds en de VriendenLoterij

Het Nationaal Ouderenfonds steunt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij het hele jaar door kwetsbare ouderen. 1 op de 5 ouderen is eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds haalt ouderen uit hun isolement en zorgt voor meer sociale contacten en onvergetelijke momenten.

De activiteiten die het fonds organiseert maken dagelijkse dingen doen zoals boodschappen weer mogelijk. De OuderenOmbudsman geeft advies daar waar nodig. En dankzij de Zilverlijn worden ouderen wekelijks gebeld voor een gezellig praatje of een luisterend oor.

Lees meer over het Nationaal Ouderenfonds