Club van de maand januari

De show stelen in een nieuw jasje

1 januari 2017 - Als zevenjarige jongen raakte Sven Blessing (30) tijdens de muziekles op school geïntrigeerd door drumbands. Hij meldde zich spontaan aan bij Drum- en Showband ViJoS Bussum, als eerste in de familie. Inmiddels is Sven al 23 jaar lid, waarvan het laatste jaar zelfs actief als voorzitter.

Hij zet zich dagelijks in om de club naar nog een hoger niveau te tillen en te promoten. Een heel verschil met zijn werkzaamheden in het dagelijks leven als uitvoerder in de wegenbouw. “Langs de A6 hoor ik helaas geen mooie geluiden, daarvoor moet ik het echt hebben van onze muziekvereniging, haha.”

Een broekie als voorzitter

Jong? Ja. Zéker als je het vergelijkt met collega-voorzitters van andere muziekverenigingen. Bij (inter)nationale concoursen is Sven altijd het broekie. Maar als je kijkt naar de vereniging zelf, dan is hij juist een mooie afspiegeling van ViJoS, een relatief jonge vereniging die veel jeugd werft. “Ik ben voorzitter maar zelf ook nog actief spelend lid, dat is een voordeel, want daardoor weet ik heel goed wat er onder onze leden leeft.”

Plezier en presenteren gaan hand in hand

Hoewel het plezier en het groepsgevoel voorop staan, is er wel een redelijk niveau. “We repeteren twee keer twee uur in de week en dat gaat er serieus aan toe. Ons repertoire loopt uiteen van popmuziek tot carnavalsnummers en van film- en musicalmuziek tot licht klassiek.

We treden op straat op, marcheren bij avondvierdaagsen en taptoes. We geven concerten en shows, zowel in binnen als buitenland en doen mee aan grote wedstrijden. Volgend jaar doen we mee aan het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Dat wordt eens in de vier jaar gehouden en is heel prestigieus. We gaan daar ons uiterste best doen.”

Strak in het pak dankzij de VriendenLoterij

Ondanks het feit dat ViJoS een betrekkelijk kleine club is met 75 actieve leden en een hoop vrijwilligers, was de respons op de belactie van de VriendenLoterij enorm. Maar liefst 49 loten werden er verkocht. “Het symboliseert de betrokkenheid van de vereniging.  We hebben een belteam van vijftien leden gevormd, ons netwerk aangesproken en uitgelegd waar we het geld voor wilden gebruiken: onze jeugd is toe aan nieuwe uniformen.

"Hoe fantastisch zou het zijn als onze jeugd straks dankzij de VriendenLoterij in nieuwe uniforms optreedt?!”

Een kostuum gaat ongeveer tien jaar mee, maar het is een enorme kostenpost zeker nu subsidies steeds minder worden. Een modern en strak uniform kost ongeveer vijfhonderd euro per stuk, voor de jeugdband praat je dan al over €15.000,00. Het moet aansluiten bij het uniform van de Showband en in ieder geval rood, zwart en wit worden, de kleuren van de vereniging. Hoe fantastisch zou het zijn als onze jeugd straks dankzij de VriendenLoterij in nieuwe uniforms optreedt?!”

Lees meer over clubs en verenigingen die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij