Club van de Maand Mei: TV De Gouw

8 mei 2017 - Na 36 jaar in het bankwezen te hebben gewerkt, was Nico Valk (64) na zijn pensionering vier jaar geleden best bang dat hij in het beruchte zwarte gat zou vallen. Maar tijd zich te vervelen heeft hij nog niet gehad. Daarvoor is hij te druk als vicevoorzitter van tennisvereniging De Gouw. “Bijna iedere dag ben ik wel op de club te vinden.”

Een succesvolle samenwerking

TV De Gouw is met 730 leden de grootste tennisvereniging in de Zaanstreek. Het is een financieel gezonde club, maar veel geld om extra’s te kunnen doen was er niet. Tot Nico Valk twee jaar geleden door een kennis attent gemaakt op de mogelijkheid de club aan te laten sluiten bij de VriendenLoterij.

Het was het begin van een uiterst succesvolle samenwerking. “Onze belavonden zijn altijd zeer geslaagd, gemiddeld levert het ons vijftig nieuwe loten op. We kregen vorig jaar al €11.000 overgemaakt. Een geweldig bedrag dat door de laatste belavond straks zelfs tot € 16.500 oploopt.”

Als financieel adviseur verkocht hij jarenlang hypotheken, nu zijn het VriendenLoterij-loten onder het genot van een drankje op het terras. Volgens Nico Valk maar een klein verschil. “Voor de grap zeggen leden vaak als ik op ze afstap: oh jee Nico, kost het geld? Maar als je al 28 jaar meeloopt op een vereniging, zeggen mensen niet snel nee. Bovendien heb ik een eerlijk en duidelijk verhaal: we doen prachtige dingen met de opbrengst van de loten en dus komt het de leden ook weer toe.”

Zo werd er recent voor het paviljoen een vernuftige nieuwe uitklapbare zonneluifel aangeschaft ter waarde van € 12.000,- en werd een gedeelte van de serre opgeknapt. “Met de toekomstige inkomsten willen we nieuw buitenmeubilair aanschaffen zoals heaters, statafels en stoelen. Dingen die we zonder loterijhulp nooit zouden kunnen verwezenlijken.”

VriendenFonds

Hoe blij ze met de VriendenLoterij zijn bij De Gouw blijkt uit het feit dat er overal vlaggen wapperen. “Het leeft enorm. Afgelopen december hebben we dankzij het VriendenFonds Ruth Pos, een erelid van ons dat zeer slecht ter been is, kunnen verrassen met een scootmobiel.

Op onze nieuwjaarsreceptie lokte ik hem mee naar centercourt waar ik hem onder een confettiregen zijn cadeau overhandigde. Hij was tot tranen geroerd. Om nog naar bijeenkomsten op de club te kunnen komen, huurde meneer Pos voorheen per dag een karretje. Dankzij de gulle gift van het Vriendenfonds, kan hij straks vol trots op zijn eigen nieuwe scootmobiel naar ons toe rijden.”

Lees meer over clubs en verenigingen die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij