Bewuste Bouwers Zuidas Award

Bouwproject nieuwe kantoor VriendenLoterij wint Bewuste Bouwers Award

24 mei 2017 - Zaterdag 20 mei jl. heeft aannemer J.P. van Eesteren de Bewuste Bouwers Zuidas Award in de wacht gesleept voor het renovatieproject van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat in Amsterdam. Tijdens de Dag van de Bouw 2017 werd deze award voor het eerst uitgereikt aan de ‘meest bewuste bouwer’ op de Zuidas in Amsterdam.

Het nieuwe kantoor waar de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij medio 2018 hun intrek in zullen nemen, wordt een van de meest duurzaam gerenoveerde kantoren van Nederland.

Er zijn twintig bouwprojecten beoordeeld door stichting Bewuste Bouwers en door het Bewonersplatform Zuidas. Bewuste Bouwers keek naar de pijlers: Veilig, Omgeving, Milieu, Vakmensen en Verzorgd. Het Bewonersplatform Zuidas bezocht de projecten en beoordeelde onder andere het bouwterrein en de inrichting ervan.

Goed verzorgde bouwplaats en minimale hinder

Met een 8,3 als rapportcijfer van Bewuste Bouwers en een 9,5 van het Bewonersplatform werd het project met een gemiddelde van 8,9 uitgeroepen tot award winnaar. De jury prees de goed georganiseerde, verzorgde bouwplaats en de bewuste omgang met de buurt: "Zowel de opdrachtgever (Goede Doelen Loterijen) als de aannemer (J.P. van Eesteren) zijn zich bewust van de omgeving en werken eraan om bouwhinder te minimaliseren".

BREEAM Outstanding certificaat= duurzaam (ver)bouwen

Met het bouwproject streven J.P. van Eesteren en de Goede Doelen Loterijen naar het BREEAM Outstanding certificaat. Om daar aan te voldoen wordt er gedurende de gehele renovatie gekeken naar duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, naar gerecyclede materialen en het bouwproces. Er is er veel aandacht voor het voorkomen van overlast. Er is een strakke planning van aan- en afvoerverkeer zodat er geen vrachtwagens in de wijk staan te wachten. Daarnaast is communicatie met de omgeving belangrijk: werkaankondigingen, nieuwsbrieven en een website zorgen voor de informatievoorziening in de buurt waar wordt gebouwd. Met als eindresultaat: een energieneutraal gebouw, met onder andere 2.500 m2 zonnepanelen op het dak, die gezamenlijk voldoende energie opwekken voor 80 huishoudens.

Lees meer over de duurzame verbouwing van de Goede Doelen Loterijen