Start bouw Prinses Máxima Centrum

Bouw Prinses Máxima Centrum van start

Amsterdam, 9 februari 2016 - Hoera! De bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, het grootste kinderkankercentrum van Europa, in Utrecht is begonnen. Op 8 februari is door een grote groep kinderen en minister Edith Schippers de eerste paal geslagen. Mede dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij wordt het research instituut van het Prinses Máxima Centrum gerealiseerd.

Kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen in Nederland. Eén op de vier kinderen (25%) overleeft de ziekte helaas niet. Stichting Kinder Kanker Vrij (KiKa) werft fondsen voor onderzoek naar kinderkanker om de genezingskans te verhogen. Om dat te versnellen helpt KiKa mee aan de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie: het grootste kinderkankercentrum van Europa. Ook de VriendenLoterij draagt daar een steentje aan bij.

De handen ineen

Zo organiseerden we in 2014 samen met KiKa de KiKa PrijzenMarathon: de grootste inzamelingsactie ooit voor kinderen met kanker. In totaal heeft de VriendenLoterij inmiddels bijna € 3 miljoen geschonken aan KiKa voor de realisatie van het researchinstituut van het Prinses Máxima Centrum. En dankzij de steun van de VriendenLoterij-deelnemers die meespelen voor KiKa, wordt dat bedrag alleen nog maar meer!

Noodzakelijk

Het researchinstituut is een belangrijk onderdeel van het centrum. Dankzij nieuwe technologie en een vooraanstaand team van specialisten kan in dit researchinstituut onderzoek naar kanker worden verbeterd. Met als voornaamste doel: de genezingskans van kinderen met kanker laten stijgen van 75% naar 95% in 2025.

Nieuwbouw

De nieuwbouw waarvoor op 8 februari jl. de eerste paal werd geslagen is eind 2017 gereed. Daarna opent het Prinses Máxima Centrum begin 2018 de deuren voor alle kinderen met kanker in Nederland. Met een eerste afdeling werd in 2014 begonnen binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar worden kinderen met vaste tumoren vanuit heel Nederland en kinderen met alle vormen van kanker uit de Utrechtse regio behandeld.

Lees meer over KiKa