OldStars Walking Football

Bewegen en plezier tijdens OldStars Walking Football

11 oktober 2017 - Plezier maken, onder de mensen zijn en ook nog eens lekker bewegen. Dat is de gedachte achter OldStars Walking Football. Dit fenomeen wordt in Nederland sinds 2013 aangeboden en wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële impuls van de VriendenLoterij.

Afgelopen vrijdag werd er in het stadion van ADO Den Haag het Eredivisie OldStars Toernooi gehouden. Zo'n vierhonderd 60-plussers vertegenwoordigden de kleuren van hun Eredivisie- of Jupiler Leagueclub in het teken van de Nationale Ouderendag. Het toernooi werd geopend met een duel tussen een team van Tweede Kamerleden en ex-internationals met onder andere Sjaak Swart.

Nog steeds topfit

Sjaak Swart is met zijn 79 jaar één van de oudsten, maar is razend enthousiast: “Fantastisch toch, voetbal speciaal voor ouderen? Ik ben het lichtend voorbeeld dat je ook als oude knar nog topfit kunt zijn."

Swart vervolgt: "Ik doe nog elke dag mijn rek- en strekoefeningen en pak mijn trainingen en voetbalwedstrijdjes mee. Maar ik vind het wandelvoetbal vooral gezellig. Ik heb mannen gesproken die ik al dertig jaar niet meer had gezien!”

Rust is roest

Volgens Aukje Geubbels, Projectmanager Marketing & MVO van de Eredivisie, moeten de ex-internationals zestigplussers motiveren en inspireren de voetbalschoenen af te stoffen en weer aan te trekken. “Wandelvoetbal klinkt misschien suf, maar deze ex-profs laten zien dat het juist een attractief spel is.”

Geubbels vervolgt: “Wij vinden het belangrijk dat ouderen voldoende bewegen en contact hebben met leeftijdsgenoten. Rust roest immers. En dankzij strikte spelregels is OldStars Walking Football een veilige manier om te sporten.”

Wandelend voetbal

Het fenomeen ‘wandelend voetbal’ is over komen waaien uit Engeland en in 2013 opgericht door de Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de VriendenLoterij. Inmiddels wordt het bij 220 verenigingen aangeboden en zijn er ruim tweeduizend spelers actief.

Lees meer over het Maatschappelijk Partnerschap met de Eredivisie Lees meer over het Nationaal Ouderenfonds