KIOS'45 is Club van de Maand

Belofte maakt schuld, ik moest de vlaggenmast in

1 januari 2018 - Het was als geintje bedoeld. Als het belteam méér dan 35 loten zou ophalen voor de VriendenLoterij. Beloofde voorzitter Gerrit Dragt (68) in de vlaggenmast te klimmen. Op de belavond zelf moest hij er al aan geloven. Het enthousiaste belpanel scoorde maar liefst 61 loten en de voorzitter klom onder luid gejuich de mast in.

Aanvankelijk was het even zoeken om een geschikt belteam samen te stellen, zo vertelt Gerrit. Maar nadat het bestuur de korfbalteams langs ging met de vraag wie zich wilde inzetten om loten te werven om zo nieuwe douches te kunnen financieren, meldden zich ineens vijftien korfballers aan.

Een enorm bedrag

“We hebben dringend een nieuwe warmwatervoorziening nodig. Ons systeem is oud en op dit moment lopen we zelfs gevaar op legionellabesmetting.” De kosten voor nieuwe douchekoppen, leidingen en een automatisch besturingssysteem liggen op € 14.000,-. “Een enorm bedrag voor een kleine club.

Vandaar dat het geld van de 61 verkochte loten van de VriendenLoterij zo welkom is.” Als de 61 loten een jaar blijven meespelen, dan kan de club € 5.734,- bijschrijven aan de clubkas.

Generatie op generatie

KIOS’45 (Korfbal Is Onze Sport, opgericht in 1945) heeft ‘slechts’ 155 leden. De vereniging komt uit Sibculo, een dorp van zo’n 1.400 inwoners, maar richt zich ook op omliggende dopen in de gemeente Hardenberg. “Sinds een jaar of vijftien gaan we doelbewust scholen langs om korfbalclinics te geven en de sport meer bekendheid te geven. Dat heeft geholpen leden te werven.

Ook zijn een aantal generaties lid die van vader op dochter en weer op zoon bij ons korfballen. Bij een gemengde sport ontstaan ook relaties, op die manier wordt het vanzelf ook een familieclub!”, lacht Gerrit, die zelf ook nog steeds korfbalt. “Deze sport is voor alle leeftijden. Soms zijn mijn tegenstanders twintig jaar jonger, soms zelfs veertig!"

Spaarpotje

Bij de vorige actie van de VriendenLoterij in 2016 deed KIOS’45 mee voor een elektronisch scoreboard. Dat is er toen door omstandigheden niet van gekomen. “Het geld zit nog in ons spaarpotje. Maar ik vrees dat we dat bedrag ook bij de douches gaan leggen. De noodzaak om veilig te douchen is op dit moment hoger dan een supersonisch scoreboard. Ach, wie weet of dat er nog komt als onze leden trouw blijven meespelen in de VriendenLoterij en zo direct onze mooie club steunen.”

Lees meer over clubs en verenigingen