Foto: Bart Weerdenburg Foto: Bart Weerdenburg

Alleen in het open water

12 juni 2018 - Trots laat de 19-jarige Bjorn Aarnink zijn gouden medaille zien. Dit weekend heeft hij deelgenomen aan de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Hét grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Mede dankzij onze deelnemers die Fonds Gehandicaptensport steunen, kon Bjorn hier aan meedoen.

Bjorn begon in 2012 met zwemmen bij SaVas, nu Hera’11 afdeling SaVAS. “Het allerleukst aan zwemmen vind ik dat je er al je energie in kunt stoppen. Echt alles wat in me zit kan ik er dan uitzwemmen. Dat vind ik zo fijn.”

Samen oefenen

In het begin lag de focus vooral op het ontwikkelen van zwemtechniek, kracht en conditie. Daarna begon Bjorn langzaam met open water zwemmen. “Emiel Heuver zwom altijd met mij mee, omdat ik het lastig vond om de afstand goed in te schatten en de juiste richting in het open water te zien.”

In Special Olympics termen heet dit een ‘Unified Partner’. Een buddy die soms ondersteuning biedt, zodat de Special Olympics sporter toch kan deelnemen aan wedstrijden.

Bjorn is zelfstandig

Bjorn is door de zwemtrainingen veranderd, niet alleen sporttechnisch en fysiek. “Ik ben ook zelfstandiger geworden.” Bij wedstrijden moest zijn coach altijd voor de kleedkamer wachten. “Vroeger had ik veel meer begeleiding nodig. Mijn coach liep altijd mee naar de start, want dat vond ik in het begin allemaal nog spannend. Nu kan ik dat allemaal alleen.”

“Als Special Olympics er niet was, dan zat ik hier nu niet.”

Op 8 juni vertrok Bjorn met 18 andere zwemmers van Hera’11 afdeling SaVAS naar de Nationale Spelen in de Achterhoek. Ruim 2.000 andere sporters met een verstandelijke beperking waren actief in 21 takken van sport.

Bjorn vindt de Special Olympics heel belangrijk. “Zo kunnen wij ook onze kant laten zien. Wat wij allemaal in ons hebben. Wat wij kunnen én presteren. Als Special Olympics er niet was, dan zat ik hier nu niet.”

In 2014 won Bjorn al eerder een gouden plak op de 1500 meter tijdens een internationaal Special Olympics open water zwemmen evenement in Heerenveen. “Daar ben ik het meest trots op”, zegt Bjorn voorzichtig, zo bescheiden als hij is.

Foto: Bart Weerdenburg


Zesde editie zwemtocht Oude IJssel

Bjorn kan ook trots zijn op de prestaties in de Achterhoek. "Zaterdag heb ik op de 200 meter vrije slag mijn PR verbeterd met 11 seconden. Ik heb daarmee brons gewonnen!"

Op zondag vond de zesde editie van zwemtocht Oude IJssel plaats. Bjorn zwom een fantastische wedstrijd. "In mijn categorie heb ik goud gewonnen!", juicht Bjorn na de medaille ceremonie.

World Games 2019

Volgende week gaat Bjorn alweer trainen voor het volgende sportevenement. "Ik ga naar Abu Dhabi!" Bjorn is onderdeel van Team NL dat in 2019 naar Abu Dhabi gaat. Van 14 t/m 21 maart vinden daar de Special Olympics World Games plaats. Daarom gaat hij één keer per week extra trainen. Maar nu gaat hij met zijn zwemploeg eerst een frietje eten en nog even nagenieten van de Nationale Spelen.

Lees meer over Fonds Gehandicaptensport