Aidsfonds lanceert Advies.chat

8 mei 2017 - Wist u dat een kwart van de mensen met hiv in Nederland niet weet dat ze hiv-positief zijn? Deze groep loopt groot risico op onnodige complicaties en draagt bij aan verspreiding van hiv in Nederland. Het Aidsfonds lanceert daarom een online advies-applicatie over soa testen, mede dankzij uw deelname.

Advies.chat richt zich vooral op (jong)volwassenen door middel van een aantal eenvoudige vragen die een advies op maat geeft over of hij of zij zich moet laten testen en zo ja, welke manier de beste is.

Hoe werk het?

Advies.chat is een online, volledig geautomatiseerde advies-applicatie over soa-testen. De vragen die gebruikers krijgen worden gesteld door een computerprogramma. Gebruikers krijgen alleen vragen die nodig zijn om het beste soa-testadvies te geven. Voor het juiste advies worden dezelfde vragen gesteld die je huisarts of GGD zou stellen, op basis van hun medische richtlijnen voor soa-testen.

Toch is de advies.chat geen vervanging van een advies van een arts. Klachten of zorgen die iemand heeft kunnen over iets anders gaan dan een soa. De advies.chat kan hiermee geen rekening houden. Advies.chat verwijs de gebruiker door naar hulpverleners als huisarts en GGD.

Ook verwijst de chat door naar webwinkels die goede thuistesten aanbieden. Deze aanbieders zijn door Soa Aids Nederland beoordeeld en geselecteerd op betrouwbaarheid en dienstverlening. Mikki testte Advies.chat en vertelt waarom zij denkt dat dit zo belangrijk is. Bekijk hieronder de video.

Een soatest bij de huisarts is best ongemakkelijk

Dat je van een soa niet meteen klachten krijgt, dat weten Mikki en haar vriendinnen best. Toch hoort ze regelmatig in haar omgeving dat iemand zich zorgen maakt. De huisarts is vaak geen optie: "Die ken je vaak al je hele leven en dat is best ongemakkelijk." En de regels om in aanmerking te komen voor een gratis test bij een GGD worden steeds strenger. Dus áls ze er al iets aan doen, dan kiezen jongeren steeds vaker voor een testje bij de drogist."

Betrouwbaar advies

De tests die je bij een drogist kunt kopen zijn helaas niet betrouwbaar. En dan is het ook nog eens de vraag: waarop moet je dan testen? Een betrouwbaar advies is in zo’n situatie welkom: waar moet ik me op laten testen en waar haal ik een betrouwbare test? Een online initiatief als Advies.chat vindt Mikki een heel goed idee. "Wat me dan wel belangrijk lijkt, is dat alles heel duidelijk beschreven is. En dat het anoniem is."

"Het was eigenlijk heel makkelijk", zegt Mikki naderhand. "En het advies is heel uitgebreid. Er wordt echt goed verteld waarom je je ergens op moet laten testen, waar dat dat kan, binnen hoeveel tijd en hoe duur het is." Ze is dus enthousiast? "Ja, ik denk wel dat ik dit een goed alternatief voor een dokter vind."

Het Aidsfonds en de VriendenLoterij

Sinds 2004 ontvangt Aidsfonds een bijdrage van de VriendenLoterij. Inmiddels heeft Aidsfonds mede dankzij u als deelnemer een totale bijdrage ontvangen van € 19,7 miljoen om in te zetten voor aidsbestrijding in binnen en buitenland.
Lees meer over het Aidsfonds