Start bouw Prinses Máxima Centrum

Adem in voor longonderzoek

Amsterdam, 19 februari 2016 - Bekende Nederlanders waaronder Ronald de Boer én onbekende Nederlanders dagen u uit om zo lang mogelijk de adem in te houden. Met de actie 'Hoe lang hou jij je adem in voor longonderzoek?' wil het Longfonds een doorbraak realiseren in longonderzoek. Mede dankzij u strijdt het Longfonds voor gezonde lucht en gezonde longen. Doe mee op www.houjeademin.nl.

Wangen worden boller en boller, gezichten lopen langzaam rood aan. Je raakt spontaan in ademnood als je kijkt naar de filmpjes van BN’ers die zo lang mogelijk de adem inhouden. En dat is precies wat het Longfonds wil bereiken: mensen met gezonde longen laten ervaren hoe het voelt om echt naar adem te snakken. 

Dagelijks gevecht

In Nederland zitten bijna 400.000 mensen dagelijks in ademnood. Zij hebben de longziekte COPD. Deze mensen hebben moeite met ademen. COPD-patiënt Patricia van Corven staat op de wachtlijst voor een longtransplantatie: "Dat ik COPD heb, vind ik voor mijn omgeving eigenlijk erger dan voor mijzelf. Zij zien elke dag mijn gevecht. Ik wil anderen het gevecht besparen dat ik dagelijks lever."

Confronterend filmpje

Patricia kan door haar longziekte zelf maar met moeite haar adem inhouden: “Toen ik mijn filmpje terug zag was dat confronterend. Ik zag hoe anderen mij altijd zien als ik naar adem hap. Daar schrok ik van.”

Baanbrekend onderzoek

Dr. Reinoud Gosens, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, is op dit moment bezig met baanbrekend onderzoek naar longweefselherstel: “Bij een wondje op je hand, repareert het lichaam zichzelf. Maar bij de ongeneeslijke ziekte COPD herstelt de long niet uit zichzelf."

Dr. Reinoud Gosens vervolgt: "Daarom willen we een manier vinden om de lichaamseigen reparatie ‘aan’ te zetten. Ik geloof dat het in de toekomst mogelijk is om zieke longen te herstellen. Met een extra zetje kunnen we nieuw onderzoek doen. Zo komt het herstel van longziekten weer een stap dichterbij."

VriendenLoterij en het Longfonds

Mede dankzij u kan het Longfonds strijden voor gezonde lucht en gezonde longen, voor en met iedereen. Het fonds heeft sinds 2004 ruim € 14 miljoen ontvangen van de VriendenLoterij. Met dat geld wordt het onderzoek mogelijk en wordt vieze lucht aangepakt. Ook wordt er gestreden om kinderen rookvrij te laten opgroeien.

Lees meer over het Longfonds