VriendenLoterij PrijzenMarathon Het Vergeten Kind

"Hoe ik ook zei dat het thuis niet veilig was, ik werd niet geloofd"

Shaye (17) woont sinds haar zestiende niet meer thuis. Thuis voelde ze zich zo onveilig dat ze zelf stappen nam voor een uithuisplaatsing. Heel lang voelde ze zich niet gehoord en pleit er daarom voor dat er niet alleen naar de ouders van het kind, maar ook goed naar de kinderen zelf wordt geluisterd.

"Op mijn zevende vertrok mijn vader naar het buitenland en ik zag en sprak hem daarna nooit meer. Niet veel later kreeg mijn moeder een nieuwe relatie. De band met mijn moeder was vrij goed, maar veranderde. In het begin deden we als gezin wel leuke dingen. Maar het werd al snel onprettig, ik voelde me niet meer fijn in de sfeer die was ontstaan. Het ging gewoon niet meer thuis.

Iedereen sprak over mij, maar niet mét mij

Op mijn vijftiende trok ik aan de bel bij Jeugdzorg. Hoe vaak ik ook zei dat het thuis niet meer ging, ik werd niet geloofd. Iedereen sprak over mij, maar niet mét mij. Uiteindelijk ben ik na heel wat gedoe bij vrienden van mijn oom en tante terechtgekomen. Ik heb daar vijf maanden fijn gewoond, totdat ook dat geen optie meer was.

Niet gehoord

Ik werd eerst in de crisisopvang gestopt en daarna op een behandelgroep gezet voor jongeren met psychische problemen. Een noodoplossing. Inmiddels zijn we een jaar verder en woon ik zelfstandig binnen een gezinshuis. Ik heb een eigen appartement, keuken en badkamer, echt ideaal. Ieder weekend ben ik bij mijn oom en tante.

Luisterend oor

Het gaat nu lekker met me. Ik woon op een fijne plek, zit in 5 VWO, ga straks economie studeren en ik zit in de jongerenraad van Het Vergeten Kind. Daar vind ik voor het eerst mensen die echt naar me luisteren. Een luisterend oor, oprechte interesse, ik heb het vreselijk gemist de afgelopen jaren."

"Na een weekend met Het Vergeten Kind kwam ik laatst helemaal blij naar school. Daar vroeg iemand of ik misschien verliefd was: ik straalde zo! Maar dat effect heeft Het Vergeten Kind op mij. Ik voel me er echt speciaal."

"Het Vergeten Kind heeft mij weer een doel gegeven"

Lees het verhaal van Fahima

Speel mee in de VriendenLoterij PrijzenMarathon

Zij komen in actie voor Het Vergeten Kind

Bekijk de video

Het Vergeten Kind

"Bij Het Vergeten Kind hoef ik geen masker te dragen"

Lees het verhaal van Nathaniel

VriendenLoterij PrijzenMarathon

"Bij Het Vergeten Kind is het leven even normaal"

Lees het verhaal van Jacqueline