ReumaNederland

Gesteund sinds
2004
Ontvangen in 2020
€ 501.740
Door deelnemers gekozen
€ 308.076
Totaal ontvangen
€ 14,7 miljoen

ReumaNederland is er voor mensen met reuma en hun omgeving. Reuma is ingrijpend. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma en worden daardoor dagelijks beperkt.

Reuma kan ertoe leiden dat je niet meer kunt werken, hobby’s moet opgeven en afhankelijk bent van anderen voor het huishouden of de persoonlijke verzorging. Het veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid. Het maakt bepaalde bewegingen moeilijk of zelfs onmogelijk.

Omdat pijn onzichtbaar is en de ziekte grillig verloopt, is het voor de omgeving vaak moeilijk om mensen met reuma te begrijpen en te steunen.

Voorlichting en onderzoek

ReumaNederland geeft voorlichting over reuma en financiert onderzoek dat zorgt voor verbetering van diagnose- en behandelmethoden. ReumaNederland ondersteunt patiëntenactiviteiten zoals beweeggroepen die in het hele land worden georganiseerd én ze komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg.

Genezen en voorkomen van Reuma

Reuma is nog niet te genezen. Voor sommige vormen van reuma is er zelfs nog geen effectieve behandeling. Een toekomst zonder reuma is niet mogelijk zonder diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de ziekteprocessen.

ReumaNederland besteedt het grootste deel van de inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek omdat we willen dat reuma als ziektebeeld verdwijnt. In de toekomst moet reuma te genezen en te voorkomen zijn.

Meespelen voor dit goede doel

"De VriendenLoterij steunt onze strijd voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma morgen"
Jan-Willem Förch Directeur