OldStars: lekker samen bewegen

Om voetbalfans ook op oudere leeftijd te laten sporten, sloegen de Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de VriendenLoterij de handen ineen. Gedrieën kwamen ze eind 2013 op de proppen met het fenomeen Walking Football. OldStars was geboren. Het bleek een daverend succes.

"We hebben Walking Football eigenlijk opgepikt uit Engeland, waar het al een fenomeen was", verklapt Eredivisie-directeur Alex Tielbeke. Het spel in een notendop: zes-tegen-zes voetballen, op een klein veldje, met kleine doeltjes, waarbij onder andere niet gerend en getackeld mag worden. Fysiek contact is uit den boze.

De zestigplussers komen gedurende een traject van twintig weken eens per week bijeen bij een profclub in hun regio. Die club verzorgt de training, begeleiding en stelt de materialen beschikbaar.

Een grote vriendenclub

"Het is geweldig!", zegt Stef Coolen, die voordien nimmer sportte, maar nu al een tijdje lid is van de PSV OldStars. Jaap Dekker doet aan Walking Football bij zijn FC Groningen. Hij had vanaf zijn veertigste geen bal meer aangeraakt. En René Duchateau was al op zijn negentiende gestopt met voetbal, omdat hij te fanatiek was.

Zowel Coolen, Dekker als Duchateau reageerden op een advertentie om bij zijn favoriete profclub aan Walking Football te gaan doen. En geen van drieën heeft daar een moment spijt van gehad.

 

oldstars-psv-eredivisie.jpg

Coolen: "Ik heb eigenlijk altijd willen voetballen, en nu doe ik ’t, bij PSV nog wel! Het leuke is: vooraf kende ik niemand, maar we zijn intussen één grote vriendenclub geworden. Sterker nog: nu OldStars in de zomer stilligt, gaan wij met z’n allen gewoon door op een veldje ergens in Eindhoven. Zomerochtendvoetbal, noemen we dat."

In Groningen gaat het al precies hetzelfde. "Ik heb er dertig nieuwe vrienden bij gekregen", vertelt Dekker. ‘We hebben het heel gezellig met elkaar. Komt ook door FC Groningen, hoor. Zij stellen de kleding beschikbaar, we gaan met de spelersbus van het eerste op pad en we worden ook vaak uitgenodigd bij wedstrijden van het eerste. Wat ook zo leuk is: Groningen-coryfee Piet Fransen is ook lid van onze OldStars!"

 

Wat is OldStars?

"Je stopt niet met voetballen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met voetballen." Vandaar dat de Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de VriendenLoterij het project OldStars zijn gestart.

Doel: zestigplussers weer aan een actievere levensstijl en vooral ook aan sociale contacten helpen.

Voetbal, in dit geval Walking Football, is daarbij een uitermate geschikt middel gebleken. Intussen doen er negen Eredivisieclubs, vijf Jupiler League-clubs en zestig amateurclubs mee aan het OldStars-project.

Wilt u meespelen bij een van de aangesloten Eredivisieclubs of voor een amateurclub bij u in de buurt? Kijk dan op www.oldstars.nl.

Amateurclubs die geïnteresseerd zijn om OldStars bij hun eigen vereniging op te richten, kunnen ook terecht op www.oldstars.nl. Daar kunnen ze ondersteuning vinden, waaronder een handboek, oefenvormen en fittesten.

 

old-stars.jpg