Stichting Heppie

Op één been gaan voor goud

Anna Jochemsen heeft één been. Toch hoort ze als skikampioen bij de wereldtop. Ze gaat voor goud bij de Paralympische Winterspelen in Korea. Maar het lukt lang niet alle gehandicapten om te sporten. Fonds Gehandicaptensport steunt Anna en veel anderen om hun sportieve dromen waar te maken.

Toen haar moeder zwanger was van Anne, kreeg ze een ernstig auto-ongeluk. Daardoor is één van haar benen niet volgroeid. “Ik leerde al jong om te accepteren dat ik een van de weinigen was met één been”, zegt ze. “Mijn ouders voedden mij op met de boodschap dat je moet kijken naar mogelijkheden en oplossingen."

Fonds Gehandicaptensport maakt sportieve dromen waar

In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning nodig hebben. Lang niet overal is het voor mensen met een handicap mogelijk om in de buurt te sporten. Fonds Gehandicaptensport zet zich hier voor in. Om sport voor iedereen met een handicap lichamelijk, verstandelijk en of zintuigelijk mogelijk te maken.

“Sport is voor iedereen belangrijk”, zegt Anna Jochemsen als sportvrouw en studente voedingsleer. “Het maakt je fysiek en mentaal sterker. Ook geeft het je zelfvertrouwen. Daarbij leer je door sport veel mensen kennen. Dat is dé manier om iedereen erbij te laten horen.”

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij

Fonds Gehandicaptensport draagt bij aan sportevenementen voor gehandicapten. Zo kon het fonds dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij de Special Olympics Nationale Spelen ondersteunen. Het  grootste nationale sportevenement in ons land voor mensen met een verstandelijke beperking.

Al veertien jaar lang steunt de VriendenLoterij Fonds Gehandicaptensport, in totaal met € 5,5 miljoen. “We zijn ontzettend blij met deze hulp”, zegt directeur Nike Boor. “Alleen door als één team achter de sporters met een handicap te staan, kunnen we ons doel realiseren. Dankzij de deelnemers van de loterij komt de realisatie hiervan steeds een stapje dichterbij.”

Lees meer over Fonds Gehandicaptensport