Heidi van de Hartstichting

"Nooit gedacht dat er iets mis was met mijn hart"

Heidi overleefde op haar 36e drie hartinfarcten en een hartstilstand. Zowel Heidi als haar huisarts dacht geen seconde aan een hartziekte. Net als bij veel andere vrouwen met hart- en vaatziekten, werden haar symptomen te laat herkend. Met het onderzoek dat de Hartstichting financiert, kunnen vrouwen als Heidi in de toekomst sneller geholpen worden.

"Ik had al langer klachten, maar zowel de huisarts als ik dachten aan een burn out. Op een dag voelde ik me helemaal niet lekker. Ik voelde druk op mijn borst met uitstraling naar mijn arm en ging op de bank liggen. Nog steeds dacht ik niet aan mijn hart. Ik heb later wel eens gedacht: 'als het mijn vader was geweest, waren alle alarmbellen afgegaan'. Maar even later waren de klachten weg en ben ik gewoon weer doorgegaan."

Abrupt einde van feest

"Een tijdje later was ik op een feest van mijn vriendin Jolanda. Om 12 uur ’s nachts had ik net ‘I will survive’ van Gloria Gaynor aangevraagd, toen ik plotseling in elkaar zakte. Achteraf blijkt het wel een heel toepasselijk nummer te zijn. Bestaat toeval?"

"Ik werd naar het ziekenhuis in Breda gebracht. Hier bleek dat ik een ernstig hartinfarct had. Ook had ik een spasme in de kransslagader. Het lukte de artsen eerst maar niet om het spasme te stoppen en het vat open te krijgen. Een kritieke situatie en mijn familieleden vreesden het ergste.Het was kantje boord, maar ik heb het overleefd."

Hartstilstand tijdens de revalidatie

"Een maand later was ik alweer aan het revalideren in ziekenhuis in Breda. Op 3 oktober, de verjaardag van mijn man, stond ik voor de balie in de revalidatiekliniek. Daar kreeg ik een hartstilstand. Uit het niets. Achteraf is het een geluk dat het me juist daar overkwam. Ze konden heel snel starten met reanimeren."

Toch had dit ernstige gevolgen. Heidi werd daarna maar liefst nog zes keer gereanimeerd en lag twee dagen in coma. Ze kreeg een ICD, een apparaat dat haar hartritmestoornissen stopt. Inmiddels is het apparaat zelfs al eens vervangen.

“Mijn leven is definitief veranderd. Nu bijna tien jaar later ervaar ik nog altijd dagelijks de gevolgen. Mijn hart is blijvend beschadigd. Hierdoor heb ik heel weinig energie en vaak last van hartkloppingen. Een 'ouderwetse' energie-dag bestaat niet meer."

Dress Red Day

Op Dress Red Day vraagt de Hartstichting aandacht voor vrouwen met hart- en vaatziekten. De symptomen worden nu nog te vaak niet snel genoeg herkend. Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen is van levensbelang, zodat vrouwen in de toekomst niet hetzelfde hoeven mee te maken als Heidi.

Ook Heidi zet zich in op deze dag. "Ondanks alle beperkingen, ben ik toch heel blij dat ik er nog ben. En ik vind het belangrijk dat andere vrouwen zich er bewust van worden dat de signalen bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Op Dress Red Day heb ik in de klas van mijn zoontje hier aandacht aan besteed. Alle klasgenootjes gingen in het rood en ik heb verteld wat er met mijn hart aan de hand is."

Meer onderzoek nodig

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen is hard nodig. Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan bij mannen met deze ziekten. Terwijl de symptomen wezenlijk anders zijn. Dit moet veranderen. En de Hartstichting zet zich hiervoor in.

Dankzij u wordt er jaarlijks ruim € 1 miljoen gegeven aan de Hartstichting voor de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Lees meer over de Hartstichting