Special Heroes

Special Heroes laat kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Het is een stimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen.

Jongeren met een beperking sporten beduidend minder vaak dan generatiegenoten zonder beperking. Het is voor hen niet vanzelfsprekend om aan sport of cultuur te doen. Terwijl ze er juist enorm veel profijt van kunnen hebben. Fysieke fitheid natuurlijk, maar ook meer zelfvertrouwen en contact met anderen.

Special Heroes probeert al sinds 2009 jongeren via hun school aan het sporten te krijgen. De scholen zelf hebben te weinig kennis en kunde in huis om deze leerlingen op de juiste manier te stimuleren te gaan sporten. Vaak zijn ook sportclubs niet voldoende in staat om deze leerlingen op de juiste manier te begeleiden.

Special Heroes op scholen

Het programma van Special Heroes biedt uitkomst. De stichting werkt nauw samen met sportverenigingen, gemeente en natuurlijk de ouders. De kinderen maken op hun eigen school - een veilige, bekende plek - eerst kennis met een sport. De school is zo een springplank naar de sportclub. Special Heroes zorgt ervoor dat sport een structurele plaats binnen het beleid van de school krijgt.

Ouders en verzorgers zijn vanaf het eerste moment betrokken. Zo kunnen zij zien hoe hun kind reageert als basketballer, badmintonner of hockeyer en welke mogelijkheden er vervolgens zijn.

Meer kinderen sporten bij een club

Inmiddels participeren 350 scholen in het speciaal onderwijs in het sportprogramma. Het aantal kinderen dat structureel bij een vereniging gaat sporten, stijgt dankzij het programma met twaalf tot vijftien procent. Een veelbelovend resultaat.

Ook op het gebied van kunst en cultuur zijn er goede ontwikkelingen. De pilot, op dezelfde leest gestoeld als Special Heroes-Sport, is enthousiast ontvangen door scholen, leerlingen en ouders en lijkt even succesvol. 100 scholen, 20.000 leerlingen en 500 kunst- en cultuurinstellingen nemen deel. En dat is mede te danken aan u, als deelnemer in de VriendenLoterij.

Eenmalige schenking in 2017
€ 350.000,-
Totaal ontvangen
€ 350.000,-