“Ik liep bijna tien jaar rond met vage klachten in mijn buik. Uiteindelijk bleek dat ik erfelijke darmkanker heb”, vertelt Heleen. “Ik liep bijna tien jaar rond met vage klachten in mijn buik. Uiteindelijk bleek dat ik erfelijke darmkanker heb”, vertelt Heleen.

Maag Lever Darm Stichting (MLDS)

De Maag Lever Darm Stichting is de drijvende kracht in het realiseren van een gezonde buik voor iedereen. En dat is hard nodig, want Nederland telt ruim 2 miljoen buikpatiënten.

De spijsvertering is een prachtig en heel fundamenteel stelsel voor je gezondheid waarbij diverse organen betrokken zijn. Als daar iets mis mee is, dan heeft dat grote impact op de kwaliteit van leven. Helaas hebben 2 miljoen Nederlanders géén gezonde buik.

Alleen darmkanker eist al 14 levens per dag. Geschat wordt dat 80.000 Nederlanders een chronische darmontstekingsziekte zoals de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) komt naar schatting voor bij ruim 5 tot 20 procent van de bevolking.

Een ziekte als alvleesklierkanker komt steeds vaker voor. Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker, de kanker met een heel lage overlevingskans. En dat is slechts een greep uit de ongeveer tweehonderd spijsverteringsziekten. Dat kunnen en willen we niet accepteren.

Onderzoek mogelijk maken

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting vertelt: “Een gezonde buik voor iedereen; dat is onze droom. Door wetenschappelijk onderzoek te financieren en voorlichting te geven, willen wij die droom realiseren. Hoe meer we weten over de buik, hoe beter we deze ziekten kunnen behandelen.”

Speel mee voor dit goede doel

Koop een lot
Gesteund sinds 2004
Ontvangen in 2018
€ 537.603
Totaal ontvangen
€ 17,5 miljoen
Door deelnemers gekozen
€ 969.152
"Dankzij de deelnemers die meespelen met de VriendenLoterij kunnen wij belangrijk onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk maken. En dat is hard nodig!"
Bernique Tool Directeur