Boudewijn Poelmann Novamedia Goede Doelen Loterijen VriendenLoterij

Boudewijn Poelmann

Boudewijn Poelmann (1949) werkt als fondsen- en ledenwerver bij Novib voordat hij in 1983 media- en marketingbedrijf Novamedia opzet. Samen met drie vrienden is hij de bedenker en oprichter van de Nationale Postcode Loterij.

Poelmann is CEO van Novamedia en directie voorzitter van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij, en haar moedermaatschappij Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Als CEO van Novamedia richt hij Postcode loterijen op in Zweden en de UK. Sinds december 2014 zijn Novamedia en de Posctcode Loterijen met hun goede doelen bijdragen van € 7,2 miljard de derde grootste private donor wereldwijd, na de Bill and Melinda Gates Foundation en de Wellcome Trust.

In 1991 is Poelmann medeoprichter en aandeelhouder van Independent Media. Deze op één na grootste kranten- en tijdschriftenuitgeverij in Rusland wordt in 2005 verkocht aan Sanoma. In datzelfde jaar staat hij aan de wieg van het financiële dagblad City AM staat, een zakenkrant in de City van London, en start hij uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 2014 neemt Novamedia onder zijn leiding diverse uitgeverijen over en maakt een doorstart mogelijk van online boekenwinkel eci en de Amsterdamse boekwinkel Scheltema.

In 2006 wordt Poelmann verkozen tot 'invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie' door het filantropievakblad FM en in 2012 wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de samenleving in combinatie met innovatief ondernemerschap en leiderschap. Het Amerikaans tijdschrift ‘Fortune’ plaatst Poelmann in 2014 op een eervolle 16e plek op de World’s Top 25 Eco-Innovators.

Naast een BA van de Nyenrode Business Universiteit, een BA op het gebied van Marketing en Management van de Universiteit van Oregon behaalt Boudewijn Poelmann een BA aan de Universiteit van Amsterdam voor zijn studie Politieke Wetenschappen.