Hartstichting maakt AED's beter bereikbaar

Eerste AED- buitenkast uitgereikt aan sportvereniging VELO in Wateringen

8 mei 2017 - De Hartstichting gaat de komende maanden 1.400 AED-buitenkasten verspreiden onder sportlocaties, bibliotheken, theaters, gezondheidscentra en andere druk bezochte plekken in Nederland. Slechts een klein deel van de AED’s in Nederland is 24/7 toegankelijk én geregistreerd bij het oproepsysteem. Dankzij de AED-buitenkasten krijgen burgerhulpverleners in geval van nood direct toegang tot een AED, wat de kans op overleving van het slachtoffer vergroot.

Op 20 april werd de eerste AED-buitenkast uitgereikt aan OMNI sportvereniging VELO in Wateringen. Het project is gefinancierd dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Jaarlijks worden circa 16.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie door omstanders en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Nederland telt naar schatting 100.000 AED’s. Volgens de Hartstichting hangen veel AED’s binnen, waardoor ze slechts een beperkt deel van de dag te gebruiken zijn. Daarnaast staan er op dit moment slechts 10.000 AED’s geregistreerd bij een van de oproepsystemen (HartslagNu en Hartveilig Wonen).

Spreiding over Nederland

De komende maanden worden dankzij een extra bijdrage van de VriendenLoterij in totaal 1.400 geregistreerde AED’s in buitenkasten op goed verspreide plekken in Nederland geplaatst waar veel mensen samenkomen. Voorbeelden daarvan zijn sportcentra, woonwijken, theaters en gezondheidscentra. 28 aangesloten clubs en verengingen bij de VriendenLoterij ontvangen ook een buitenkast.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij roepen AED-eigenaren op hun AED enerzijds in een buitenkast te plaatsen en anderzijds te registreren bij een van de oproepsystemen. Zodoende is de AED 24 uur per dag beschikbaar voor burgerhulpverleners en is de kans op snelle hulp en daarmee overleving een stuk groter.”

6-minutenzone

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s, goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen.

“Toen ik de oproep kreeg voor een reanimatie op de voetbalclub wist ik nog niet dat het om mijn broer ging”

Een goed voorbeeld is het persoonlijke verhaal van Arnold. “Toen ik de oproep kreeg voor een reanimatie op de voetbalclub wist ik nog niet dat het om mijn broer ging” Arnold krijgt in april 2015 een oproep om hulp te bieden bij een reanimatie. Hij weet dan nog niet dat het om zijn broer Jo gaat. Jo is trouwe vrijwilliger en supporter van voetbalvereniging Lemelerveld. De schrik is groot, als hij tijdens een wedstrijd langs de zijlijn in elkaar zakt.

Arnold vertelt: “Op mijn telefoon las ik dat er iemand een hartstilstand had gehad in sportpark Heidepark. Ik dacht alleen maar: erop af! Ik sprong in de auto en pikte onderweg een AED op. Toen ik de EHBO-vrijwilligers van de voetbalclub, die de kruisingen vrijhielden, wist ik dat het óp de voetbalclub gebeurd was.” Ik schrok toen Jo daar lag.

Gerard komt op dat moment net aangelopen. Hij is wedstrijdsecretaris en organiseert de EHBO-cursussen voor de velddienst. “Ik hoorde iemand roepen: 'Meekomen, meekomen!'. Nadat duidelijk was dat er een supporter bewusteloos naast het veld lag, werd de wedstrijd meteen gestaakt. Ik schrok toen ik zag dat het Jo was. Gelukkig kwam de hulp heel snel op gang: 112 was al gebeld en de AED was al gepakt.”

Geen oefening

Annefloor was als eerste ter plekke. Zij was die dag naar het voetbal aan het kijken en liep na de pauze de kantine uit. Ze vertelt: “Naast het veld zag ik een man op de grond liggen. Samen met mijn schoonzusje rende ik er naar toe. Heel toevallig had ik de week ervoor net een herhalingscursus BHV gedaan voor mijn werk.” “Toen ik naar het slachtoffer keek, zag ik direct dat het mis was. Dit is geen oefening: deze man heeft een hartstilstand!

Ik sprak mezelf toe: Annefloor, kom in actie, want deze man is dood aan het gaan. Dat zie je en dat voel je. Dit moment was voor mij heel heftig, het is een beeld dat me achteraf nog lang is bijgebleven.”

Snelle actie

“Nadat ik constateerde dat reanimatie nodig was, ging alles heel snel. Ik vroeg een omstander om een AED te halen en mijn schoonzusje Manon belde 112. Samen met Gerard en een andere man hebben we Jo gereanimeerd. Gerard voerde de hartmassages uit en ik deed de mond-op-mondbeademing. We vormden echt een superteam en ik ben trots op iedereen die meehielp.”

“Na de tweede schok van de AED kwam Jo bij. Mijn god wat was ik blij. Pas toen zag ik wat er om me heen allemaal was gebeurd. Er waren meerdere mensen gearriveerd met een AED. Die waren gelukkig niet meer nodig. Maar dat het oproepsysteem met burgerhulpverleners in Lemelerveld werkt, was duidelijk te zien!”

Ik zag meteen dat het mijn broer was

Arnold was een van die burgerhulpverleners die het bericht kreeg om eerst een AED op te halen. Hij vertelt: “Toen ik met de AED aankwam zag ik meteen dat mijn broer Jo daar lag. Maar voordat ik bij hem was werd ik opgevangen door een maat die zei: niet schrikken, het komt allemaal goed. Ook om mij te beschermen vermoed ik. Want ik had anderhalf jaar eerder al een oudere broer verloren aan een hartinfarct.”

Niet in paniek

Arnold: “Ik was niet in paniek want ik zag meteen: ze zijn goed bezig. De hulpdiensten waren er snel, alles ging snel. Ik heb zelf geen aandeel gehad in de reanimatie. Ik heb wel Jo zijn vrouw en mijn vrouw gehaald en opgevangen en samen zijn we naar het ziekenhuis gereden.”

V.l.n.r: Arnold, Gerard en Jo V.l.n.r: Arnold, Gerard en Jo


Trots dat we Jo’s leven hebben gered

Gerard, Annefloor en de andere man bleven heel rustig tijdens het reanimeren. “Jo kwam in het begin even bij, maar viel toch weer weg. Na een paar sessies toonde hij gelukkig volop reactie. Toen wisten we dat het goed zou komen.” “Ik ben hartstikke trots, dat alles wat we op reanimatiecursus hebben geleerd, in de praktijk allemaal zo goed ging. Of we helden zijn? Nee, dat vind ik niet, ik zie het echt als een burgerplicht. Het past niet bij onze dorpsaard om met de borst vooruit te lopen. ”

Jo kan zich zelf niet zoveel herinneren van de bewuste dag. “Ik had net m’n fiets weggezet en liep naar mijn vaste plek aan de zijlijn, het was 1-1. Ineens wordt het wazig voor m’n ogen, ik denk ‘wat is dit dan?’, schud m’n hoofd even en toen....weg.” “Ik voelde het niet aankomen, want ik had nooit eerder last van mijn hart gehad. Een paar dagen ervoor was ik nog de Lemelerberg opgefietst. Zo fit als een hoentje. En toch dit. Mijn cardioloog zei later: ja, dat gebeurt. Niet iedereen heeft duidelijke signalen vooraf.”

Donders geluk gehad

“Ik heb echt donders geluk gehad. Meerdere kransslagaders in het hart waren zo goed als dichtgeslibd, waardoor ik een ernstig hartinfarct kreeg gevolgd door een hartstilstand. Dit hoorde ik allemaal pas na de operatie, waarbij ik 4 bypasses kreeg.” “Er zaten twee engeltjes op m’n schouders, aan elke kant één. Ik ben blij dat er mensen in de buurt waren toen het gebeurde. Achteraf heb ik iedereen die me heeft geholpen bezocht en bedankt. Dat helpt bij de verwerking.”

Weer de oude

“Na een paar maanden revalidatie voel ik me weer de oude. Ik ben niet bang en zie mezelf ook niet als patiënt of zo. Ja, ik slik nu wel 6 pillen per dag, voor mijn bloeddruk, bloedverdunners, cholesterol. En ik ga twee keer per week naar de fysio voor m’n conditie. Verder doe ik alles wat ik daarvoor deed, ik heb deze week nog een boom weggehaald uit de tuin! Maar wel rustig aan hoor.”

Al viermaal een oproep

Arnold is sinds eind 2012 burgerhulpverlener via HartslagNu. Dit is het oproepsysteem voor reanimatie dat in Twente actief is. Via dit systeem roept de meldkamer van 112 burgerhulpverleners op en stuurt hen naar het adres waar een reanimatie nodig is. “In december 2014 heb ik mij aangemeld bij HartslagNu. In de afgelopen 9 maanden kreeg ik al vier keer een oproep om in Lemelerveld te helpen bij een reanimatie.”

Gratis AED-buitenkast

Arnold: “Op ons sportpark is het al supergoed geregeld. Er hangen maar liefst 3 AED’s en heel veel clubleden kunnen reanimeren en een AED bedienen. Jo heeft geluk gehad, maar lang niet in alle gevallen, is dat zo. Het is belangrijk dat er minimaal 1 AED aanwezig is en dat er mensen zijn die kunnen reanimeren."
Lees meer over de AED-kasten

Wat kunt u winnen bij de VriendenLoterij?
* Geldprijzen van € 25.000,- en hoger kunnen verdeeld worden over meerdere winnaars. De auto’s worden getrokken op universum en uitsluitend uitgekeerd als deze op eindcijfercombinaties (7 cijfers) vallen van loten die meespelen. De verhouding tussen meespelende loten en het universum is 1:15. Auto's die niet vallen schuiven door naar de volgende trekking. Minimaal 1 keer per jaar valt de AutoJackpot. Voor meer informatie zie www.vriendenloterij.nl/winkans.