MS Research

Stichting MS Research - Van huidcel naar hersencel

In Nederland hebben 17.000 mensen de - nu nog ongeneeslijke ziekte - multiple sclerose (MS) en krijgen ieder jaar 700 mensen de diagnose. Met dit project kan nieuw baanbrekend onderzoek worden gefaciliteerd.

De oorzaak van MS is onbekend en de ziekte is nu niet te genezen. Onderzoek naar deze ziekte blijft daarom van levensbelang. Met een recent ontwikkelde onderzoekstechniek kan het MS Centrum Noord Nederland in Groningen hersencellen maken uit huidcellen.

Dit is fantastisch nieuws, omdat het nu mogelijk wordt om MS-hersenen na te bouwen en buiten het luchaam van de patiënt zelf onderzoek te doen naar het ontstaan en herstel van zenuwschade bij MS. Het centrum in Groningen is een van de weinige plaatsen in de wereld waar deze methode voor MS onderzoek wordt gebruikt.

Mede dankzij uw deelname kan binnen vier jaar een internationale MS-celbank worden opgebouwd met hersencellen. Hiermee kan het centrum nieuwe therapieën ontwikkelen en medicijnen sneller en beter worden getest. De toekenning brengt zo behandeling op maat voor mensen met alle vormen van MS sneller dichterbij.

Lees meer over Stichting MS Research

Ontvangen in 2016
€ 464.000,-