Metakids - Mini-leveronderzoek

Baanbrekend onderzoek naar stofwisselingsziekte bij kinderen

In Nederland worden jaarlijks ruim 800 kinderen geboren met een metabole (stofwisselings)ziekte. De helft van deze kinderen kan hier niet voor behandeld worden. Mede dankzij uw deelname verwachten onderzoekers voor 50 metabole ziekten een behandeling te vinden.

Bijna 400 kinderen in Nederland kunnen niet behandeld worden voor hun metabole ziekte. Hierdoor onwikkelen ze ernstige lichamelijke en geestelijke beperkingen. Sommigen overlijden zelfs voordat ze 18 jaar worden. Het Medisch Centrum Utrecht is gestart met een innovatieve onderzoeksmethode die het leven van deze patiënten kan verbeteren.

Via de lever kunnen vrijwel alle metabole ziekten worden opgespoord en onderzocht. Onderzoekers van het Medisch Centrum Utrecht halen stamcellen uit de lever van jonge patiënten met een metabole ziekte en kweken deze op tot zogenaamde mini-levertjes.

Behandeling op maat voor kinderen met stofwisselingsziekte

Met deze mini-levertjes bestuderen zij de ziekte in het laboratorium. Zo kunnen ze nieuwe behandelingen op maat voor de patiëntjes ontwikkelen, zonder ze extra te belasten.

Mede dankzij uw deelname wordt een internationale bio-databank opgezet en verwachten onderzoekers de komende drie jaar voor vijftig metabole ziekten een behandeling te vinden.

Lees meer over Metakids

Ontvangen in 2016
€ 500.000,-