Fonds Slachtofferhulp - Worden wie je was na een medisch ongeval

Jaarlijks krijgen ongeveer 75.000 mensen tijdens hun ziekenhuisopname te maken met een medisch ongeval. Ongeveer 10.000 mensen houden hier blijvende schade aan over die in zeker 6.000 gevallen voorkomen had kunnen worden.

Op dit moment bestaat er geen opvang voor deze patiënten terwijl er wel behoefte is aan hulp. Fonds Slachtofferhulp heeft daarom het programma Medische Ongevallen ontwikkeld. Een onderdeel hiervan is het netwerk "Open". Hierin werken 18 ziekenhuizen, onderzoekers en patiënten samen aan het open en eerlijk omgaan met incidenten in de zorg.

Onafhankelijke hulp voor slachtoffers

Dit netwerk wil Fonds Slachtofferhulp opschalen naar minstens 25 ziekenhuizen die een open werkwijze hanteren en actief delen met andere ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast wil het fonds de slachtoffers ook directe onafhankelijke hulp bieden bij alle gevolgen die een medisch ongeval met zich mee kan brengen.

In samenwerking met partnerorganisatie Slachtoffer in Beeld worden in de komende twee jaar 60 slachtoffers gekoppeld aan een casemanager. Deze casemanager ondersteunt hen intensief op praktisch, juridisch, financieel en emotioneel vlak.

Op basis van deze ervaring ontwikkelt het fonds een best practice die landelijk kan worden geïmplementeerd. Mede dankzij uw bijdrage worden voor de komende twee jaar casemanagers gefinancierd.

Lees meer over Fonds Slachtofferhulp

Ontvangen in 2016
€ 300.000,-